BG
 
BG

Mylan по света

Затвори

Изберете един от уеб сайтовете ни от списъка по-долу.

 1. Африка

  1. Южна Африка
   1. English
 2. Северна и Южна Америка

  1. Бразилия
   1. Português brasileiro
  2. Канада
   1. English
   2. Français
  3. Съединени американски щати
   1. English
 3. Азия

  1. Индия
   1. English
  2. Япония
   1. 日本語
 4. Европа

  1. Австрия
   1. Deutsch
  2. Белгия
   1. Français
   2. Nederlands
  3. България
   1. България
  4. Германия
   1. Deutsch
  5. Гърция
   1. Ελληνικά
  6. Дания
   1. Dansk
  7. Ирландия
   1. English
  8. Испания
   1. Español
  9. Италия
   1. Italiano
  10. Нидерландия
   1. Nederlands
  11. Норвегия
   1. Norsk
  12. Обединеното кралство
   1. English
  13. Полша
   1. Polski
  14. Португалия
   1. Português
  15. Румъния
   1. Romanian
  16. Словакия
   1. Slovenský
  17. Словения
   1. Slovenian
  18. Сърбия
   1. Serbian Latin
  19. Унгария
   1. Magyar
  20. Финландия
   1. Suomi
  21. Франция
   1. Français
  22. Чешка република
   1. Čeština
  23. Швейцария
   1. Deutsch
   2. English
  24. Швеция
   1. Svensk
 5. Тихоокеански регион

  1. Австралия
   1. English
  2. Нова Зеландия
   1. English

За Mylan е гордост да си сътрудничи с бизнес партньори в тези страни.

 1. Мароко
 2. Тайван
 1. Сингапур
Nov 12, 2018

Промяна на играта за Майлан в България

GM_YK

© Mylan БългарияПромяна на играта за Майлан в България


Д-р Явор Костов ръководи Mylan България от март 2015 г. и за това време отговаря за изграждането и прилагането на нов бизнес модел, с който компанията постига добри пазарни резултати в страната. Преди това д-р Костов е генерален мениджър на Abbott Laboratories, като успешно ръководи процеса по разделянето с Abbvie и изграждането на новата структура в България. Дванадесет  години работи в Servier, а преди това е практикувал медицина в Русе.

Д-р Костов е завършил Медицинския университет във Варна и има MBA от City University of Seattle със специалност Маркетинг.

Активно участва в работата с институциите за устойчива среда и развитие в българското здравеопазване - две години като член на борда на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и след 2015 г. в този на Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), на която е зам.-председател през последните две години.  

Вижте какво разказа той в интервюто си за Profit.bg:

Разкажете малко повече за Mylan и за дейността на компанията в България?

Започвайки историята си от Западна Вирджиния, САЩ, преди повече от 50 години, Майлан винаги се е ръководила от своята мисия да осигурява достъп до висококачествена медицина на седемте милиарда души по света.

Оперирайки в над 165 страни и с едно от най-разнообразните портфолиа с повече от 7500 продукти, в това число и биоподобни лекарства – 20 биоподобни са в процес на клинично изпитване и развитие, може да се каже, че компанията е повече от генерична.

След придобиване на бизнеса с добре установени лекарства на Абот, през 2015 г. Майлан навлиза и в България. Реално, българските пациенти се лекуват повече от 20 години с лекарства на компанията.

Те покриват различни терапевтични области, като: сърдечносъдова, централна нервна система и анестезиология, дерматология, диабет и метаболизъм, гастроентерология, имунология, заразни болести, онкология, дихателни заболявания и алергология, както и женско здраве.

Около 4.6 милиона лекарствени опаковки годишно достигат до пациентите в България (Източник: QuintilesIMS, януари-декември 2017 г.), като продължаваме да растем. Или, ако представим тези данни по друг начин, това би означавало, че на всеки час ние продаваме на българския пазар повече от 530 лекарствени опаковки на Mylan.

Шест от десет души, на които се поставя противогрипна ваксина в България, са ваксинирани всяка година срещу сезонен грип с ваксина на Mylan (Източник: QuintilesIMS, януари-декември 2017 г.).

Голяма част от портфолиото ни все още е от брандирани лекарства, но започнахме да въвеждаме на пазара, както генерични лекарства, така и лекарства без рецепта на Майлан.

Като част от нашата мисия да осигурим достъп до висококачествена медицина на пациентите, както по света, така и в България, нашият стремеж е да помагаме на нуждаещите се в обществото и да правим това, което е правилно, а не това, което е лесно.

Ето защо, като част от нашите социални ангажименти, Майлан България взе участие в Маратон София 2018 в подкрепа на деца с увреждания от проект ParaKids на сдружение Спортен клуб „Шарк“. Доброволците от екипа на Майлан и техните семейства пробягаха 10 километра, за да окажат на децата моралната подкрепа, от която имат нужда.

Run

Mylan си партнира с българската държава за увеличаване на достъпа до медикаменти на пациенти с HIV. В какво точно се изразява това партньорство?

Mylan е световен лидер в лечението на ХИВ - повече от 40% от пациентите, лекувани за ХИВ/СПИН в световен мащаб, приемат антиретровирусни лекарства на Майлан. 60% от произведените от нас активни лекарствени вещества в световен мащаб, са предназначени за производство на такива медикаменти.

Днес, в Европа, ние сме най-големият доставчик на генерични лекарства за ХИВ в петте най-големи пазари, като осигуряваме 1 от всеки 3 генерични антиретровирусни таблетки, използвани в Италия, Франция, Германия, Испания и Обединеното кралство, както и в други европейски пазари.

В България Майлан участва в организираните от Министерство на здравеопазването търгове за лекарства за лечение на СПИН. При създалата се криза поради недостиг на някои от тези лекарства, през 2018 г. компанията предостави безвъзмездно дарения на центровете за лечение на СПИН.

През 2019 г. Майлан ще предложи за българските пациенти 6 лекарства, като някои от тях ще бъдат първи генерични лекарства на водещи терапии. С това ще се освободят значителни средства от бюджета на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителнa каса, които ще могат да бъдат използвани от институциите за допълнителни диагностични дейности и проекти в здравеопазването, но също така и ще се подобри достъпът до лечение на българските пациенти.

Използвайки генерични лекарства, ние оценяваме, че Министерство на здравеопазването може да спести поне 20% от общия бюджет за ХИВ. Например, само от прилагането на първите 3 генерични лекарства, очакваното спестяване на Министерство на здравеопазването би било около 900 000 лв. или около 30 % от предходните разходи. Затова ние силно подкрепяме властите в усилията им да постигнат по-добро навлизане на генерични лекарства на българския пазар.
 
Какви са основните ползи от биоподобните лекарства, както за пациентите, така и за здравноосигурителната система като цяло?

През 2019 г. много от водещите биологични терапии ще са без патент. Предвид трудностите пред здравноосигурителните системи и цената на тези лекарства в цял свят и в България, този факт създава революционна възможност, както пред здравните фондове, така и пред пациентите. Най-важните ползи са облекчаване на тежестта върху здравните бюджети и създаването на възможност за високо технологично биологично лечение за повече пациенти.

В България това е от особена важност, тъй като независимо от най-ниския бюджет за лекарства в Европа на глава от населението, страната е водеща по отношение на пациенти, ползващи биологично лечение. Ето защо, лесното и бързо навлизане на биоподобни лекарства би довело до сериозен, както финансов, така и терапевтичен резултат.

За съжаление, добре установени практики от други европейски държави –  като предоставяне на квоти за биоподобни лекарства (Обединено кралство) и задължително включване на всички нови пациенти на лечение с биоподобни (Полша), ускорена процедура за регистриране на цена и реимбурсиране (Португалия), официални препоръки на институциите относно взаимозаменяемост между оригиналните биологични и биоподобните лекарства (Италия),  все още не се прилагат в нашата страна.

Вместо това се въвеждат или обсъжда въвеждането на различни допълнителни изисквания, като фармакоикономически анализи, оценка на здравни технологии в определени случаи, задължителни отстъпки спрямо референтно лекарство, и др.

Говорейки за значителните ползи от биоподбните лекарства, ще дам за пример Европа, където се предвижда да се генерират спестявания в размер на повече от 15 милиарда евро в ЕС5 между 2016 г. и 2022 г. чрез директна конкуренция между биоподобните и техните референтни лекарства.

Очакванията са в следващите няколко години близо половината от пациентите в света да се лекуват с биоподобни лекарства. Ето защо, с обширното си портфолио в развитие от биоподобни в различни области - онкология, имунология, ендокринология и офталмология, и включващо едни от най-изписваните  биологични лекарства в света, вярвам, че Майлан ще има водеща роля в достъпа до това лечение, както в света, така и в България.

BG-ABT-56 (11/2018)