Какво представляват триглицеридите?


Какво представляват триглицеридите?

Триглицеридите са вид мазнини (липиди), които се откриват в кръвта. При хранене, организмът превръща калориите, от които не се нуждае в триглицериди. Ако често се случва да се приемат повече калории отколкото се изразходват, особено когато това са така наречените „лесни“ калории като въглехидрати и мазнини, е възможно да се повишат нивата на триглицеридите в кръвта (хипертриглицеридемия). Европейското дружество по кардиология препоръчва нивата на триглицеридите на гладно в кръвта да са 1,7 mmol/L или по-ниски, като подчертава, че постигането на оптимални нива може да подобри състоянието и функционирането на сърцето.

Каква е разликата между триглицериди и холестерол?

Триглицеридите и холестерола са различни видове липиди, които циркулират в кръвообращението. Триглицеридите съхраняват неизползваните калории и осигуряват на тялото енергия, докато холестеролът се използва за изграждане на клетките и производството на някои хормони.

Какъв е рискът за здравето при високи нива на триглицеридите?

Високите нива на триглицеридите могат да увеличат риска от развитие на сърдечно заболяване. Триглицеридите могат да причинят задебеляване на стената и стесняване на отвора на кръвоносните съдове, които снабдяват сърдечния мускул с кръв. Задебеляването на стената на кръвоносните съдове се нарича атеросклероза и може да бъде животозастрашаващо. Ако не се прилага необходимото лечение, коронарните артерии е възможно да се запушат напълно, което да доведе до инфаркт. Високите нива на триглицериди могат да причинят атеросклероза на кръвоносните съдове в мозъка, с което да повишат риска от инсулт. С намаляване отвора на кръвоносните съдове, мозъкът получава все по-малко кислород и хранителни вещества, което може да доведе до инсулт. Ето защо е необходима незабавна промяна в начина на живот и адекватно лечение при пациенти с високи триглицериди, с което да се избегнат сериозни усложнения.

Как могат да бъдат понижени триглицеридите?

Промяната в начина на живот е в основата на понижението на високите триглицериди, като:

  • Намаляване на телесната маса
  • Ограничаване приема на калории
  • Избягване на захарта
  • Ограничаване приема на холестерол – избягване на червено тлъсто месо, яйчен жълтък, пълномаслени продукти
  • Увеличаване на „полезни“ мазнини чрез прием на ядки, зехтин, маслини, риба
  • Ограничаване приема на алкохол
  • Редовни физически упражнения


Може ли да се намалят триглицеридите с лекарства?

Ако промяната в начина на живот не доведе до добър контрол на нивата на триглицеридите, лекуващият лекар може да изпише лекарства, които допълнително да понижат триглицеридите. Лекарствата за понижение на високите триглицериди трябва да се приемат от пациентите съобразно препоръките на лекаря. Пациентите не трябва да прекъсват сами приемането на предписаните лекарства, без да са се консултирали преди това с лекуващия си лекар.

Какво представлява дислипидемията?

Дислипидемията най-общо означава повишено съдържание на холестерол и триглицериди в кръвта. Дислипидемията е един от основните рискови фактори за исхемична болест на сърцето (ИБС). Този рисков фактор може да бъде контролиран при необходимост. При всички форми на дислипидемия първият етап е диета и промяна в начина на живот и при неуспех се започва лекарствена терапия. Диетата трябва да продължи и след като се вземе решение за използване на лекарство.

Диета при дислипидемии.

Диетата трябва да включва ястия, приготвени чрез печене, варене и да се избягват пържените и панираните храни. Предпочитаните храни са съдържащите по-голямо количество целулоза - плодове, зеленчуци и овесени трици. От месата се яде бяло пилешко месо и риба. Алкохолът съдържа много калории и захар и дори и в малки количества може да увеличи стойностите на триглицеридите. Основна част при лечението на пациенти с дислипидемия е намаляване на телесното тегло. За тази цел лекуващият лекар може да препоръча промяна на двигателния режим - повече движение (бързо ходене, каране на колело, бягане в парка, кардиофитнес упражнения) и намаляване на калорийния прием.

Информацията, която се съдържа в този материал, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести обсъждане и консултация с лекар. Всякакви решения относно диагностика, профилактика или лечение на дадено заболяване трябва да бъдат направени от лекар, съобразно състоянието на конкретния пациент.BG-ABT-48 (12/2017)

Последна промяна  26.10.2018г.