Кръвното наляганеКакво показват стойностите на кръвното налягане? Кръвното налягане се означава с две числа. Числото отгоре показва налягането на кръвта в артериите, когато сърцето се съкращава (когато бие). Това е систолното налягане. Числото отдолу показва налягането на кръвта в артериите, докато сърцето си почива (докато се пълни с кръв между два удара). Това е е диастолното налягане.

Какво е високо кръвно налягане?

За високо кръвно налягане се говори тогава, когато кръвното налягане е по-високо, отколкото би трябвало да бъде. Това състояние се нарича хипертония.

Признаци и симптоми, свързани с високото кръвно налягане обикновено не се проявяват, така че много хора не осъзнават, че имат високо кръвно налягане. Ето защо е важно пациентите периодично да посещават лекуващия си лекар.

Как се лекува високото кръвно налягане?

При високо кръвно налягане, лекуващият лекар може да предпише лекарство за неговото лечение. Има много видове лекарства за понижаване на високото кръвно налягане. Някои премахват излишните течности и соли от тялото. Други забавят сърдечната честота и разширяват кръвоносните съдове.

Ако в момента се започва прием на лекарство за високо кръвно налягане.

Лекарството трябва да се приема всеки ден, така както е предписал лекуващият лекаря. Ако се спре приема на лекарствата, кръвното налягане отново ще се повиши. Високото кръвно налягане повишава вероятността да се увреди сърцето и кръвоносните съдове. Поради което е необходимо да се вземат мерки за контрол на повишеното кръвно налягане. Пациентите трябва да информират лекуващия си лекар, ако смятат, че получавате нежелани реакции, свързани с лечението.

Промените в начина на живот като описаните по-долу могат да са също толкова важни, колкото и приемането на лекарства.

6 стъпки за контрол на кръвното налягане:

  • Необходимо е да се следва здравословен хранителен режим.
  • Намаляване на телесното тегло към по-здравословно и поддържането му.
  • Консумиране на по-малко сол – не повече от 1500 милиграма натрий на ден.
  • Поддържане на добра физическа активност всеки ден. Да се ходи пеша.
  • Спиране на тютюнопушенето.
  • Измерване на кръвното налягане у дома и записване на измерените стойности.

За измерване на кръвното налягане в домашни условия, е необходим апарат за домашно измерване на кръвно налягане, който може да бъде закупен в почти всяка аптека. Препоръчително е кръвното налягане да бъде измервано по едно и също време всеки ден.Указания за вярно измерване на кръвното налягане:

  • Да се избягва пушенето на цигари, консумирането на кафе и физически усилия 30 минути преди измерването.
  • Пациентът трябва да е седнал и отпочинал за поне 5 минути. В противен случай, измереното кръвно налягане няма да бъде вярно.
  • Да се използва маншет с подходяща големина. Маншет, който не е подходящ за ръката на пациента, може да е причина за невярно измерване.

Как да бъде измерено кръвното налягане:
1. Пациентът трябва да е седнал с крака, стъпили на пода и гръб, опрян на облегалката на стола.
2. Маншетът на апарата трябва да се увие над лакътя на ръката.
3. Ръката трябва да е подпряна на масата. Мишницата трябва да е на нивото на сърцето.
4. Да не се говори, докато се измерва кръвното налягане.
5. Да се следват инструкциите, които са приложени към апарата за измерване.
6. Да се измери кръвното налягане и да се запишат стойностите му. Да се изчака малко, да се измери отново и да се запишат стойностите.
7. Измерените стойностите трябва да се записват, така както е препоръчал лекарят.

Информацията, която се съдържа в този материал, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести обсъждане и консултация с лекар. Всякакви решения относно диагностика, профилактика или лечение на дадено заболяване трябва да бъдат направени от лекар, съобразно състоянието на конкретния пациент.BG-ABT-49 (12/2017)

Последна промяна  26.10.2018г.