Дерматология

Някои факти за кожата

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е с площ от 2 кв.м. при възрастни и тегло около 5 кг.

Дебелината на кожата варира от 0,5 мм на клепачите до 4,00 мм на ходилата. Кожата е основната бариера между организма и околната среда.

Функции на кожата
Защитна

Предпазва от ултравиолетова светлина, механична, термична и химична увреда, обезводняване и проникване на микроорганизми.

Сетивна

Кожата притежава рецептори за допир, натиск, болка и температура.

Участие в терморегулацията

Различни части на кожата участват в регулирането на телесната температура, напр. потни жлези, косми, подкожна мастна тъкан.

Участие в метаболизма

Подкожната мастна тъкан участва в синтеза на витамин D и триглицеридите.

Акне
На практика всеки подрастващ има поне няколко черни и/или бели точки, но въпреки това само около 15% от подрастващите имат достатъчно сериозни проблеми, за да търсят медицинска помощ и лечение. При повечето пациенти, акнето изчезва до късните тийнейджърски или началото на 20-те години. По-тежките форми имат тенденция да продължават по-дълго. Част от пациентите имат акне до 30-40 годишна възраст, а понякога и до по-късно. Пациентите с персистиращо акне често имат фамилна обремененост. Акнето може да причини белези – в повечето случаи това може да бъде предотвратено чрез прилагане на правилно и своевременно лечение.

Екзема
Екземата е често срещано възпалително заболяване на кожата. Клиничната изява може да включва сърбеж, зачервяване, лющене на кожата и групирани папуловезикули. Това състояние може да бъде предизвикано от голям брой външни и вътрешни фактори, които действат самостоятелно или в комбинация. Като цяло понятията екзема и дерматит се приемат за синоними.

Актинична кератоза (слънчева кератоза)
Актиничната кератоза (АК) е често срещано, предизвикано от въздействието на слънчевата светлина увреждане, което се проявява с лющене или хиперкератоза на кожата и което има потенциал да се превърне в злокачествено. Счита се, че над 23% от населението във Великобритания над 60 годишна възраст има АК. Въпреки, че рискът за прогресия на АК в сквамозен карцином е много нисък, този риск се повишава с напредването на годините и с увеличаване броя на уврежданията.

Базално-клетъчен карцином
Базално-клетъчният карцином (БКК) е най-често срещаният рак на кожата (почти 80% всички случаи на рак на кожата). Изчисленият доживотен риск за БКК в бялата популация е 33-39% за мъжете и 23-28% за жените. Въпреки, че БКК рядко дава метастази, той може да причини значителна заболеваемост поради инвазия в локалните тъкани и тяхното разрушаване, най-често на главата и врата. Съществено е значението на генетичните фактори и факторите на околната среда за появата на БКК. Основен рисков фактор за развитието на БКК е общата натрупваща се през целия живот експозиция на ултравиолетова светлина (естествена и изкуствена). Други рискови фактори са типът на кожата, полът, тютюнопушенето, потискането на имунната система, травмите (вкл. изгаряния).

Белези
Хипертрофичните белези и келоиди представляват ексцесивно разрастване на съединителната тъкан в отговор на:

  • нараняване (напр. случайна травма, изгаряне, пробождане и др.), което може да бъде и незначително;
  • хирургична интервенция;
  • понякога могат да бъдат следствие от възпаление (напр. акне, варицела);
  • понякога келоиден белег може да възникне спонтанно, особено в горната част на тялото.

Келоидните белези обхващат области, които се простират извън първоначалното увреждане и могат да се развиват в продължение на години. Докато хипертрофичните белези са по-малки, не се простират извън зоната на първоначалното увреждане и имат тенденция да се подобряват с времето.
Белези могат да се появят на всяка възраст и по всяка област от тялото, но повишеният риск се свързва с:

  • мястото – горната част на тялото и ръцете, раменете, шията и ушите;
  • възраст – по-млади пациенти; повечето келоидни белези възникват между пубертета и 30-годишна възраст;
  • тип на кожата – особено тип на кожата V и VI;
  • фамилна анамнеза за келоидни белези;
  • пол – жените са повече от мъжете;
  • трудно зарастване на раната, като резултат от вторична инфекция или хирургични конци, които не са премахнати.

Информацията, която се съдържа в този материал, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести обсъждане и консултация с лекар. Всякакви решения относно диагностика, профилактика или лечение на дадено заболяване трябва да бъдат направени от лекар, съобразно състоянието на конкретния пациент.BG-ABT-46 (12/2017)

Последна промяна  26.10.2018г.