Диабетната невропатия

проф. Здравко Каменов дмн, д-р Цветан Гатев
 • Диабетната полиневропатия е едно от най-честите хронични усложнения на захарния диабет. Тя представлява увреждане на периферните нерви по различни болестни механизми и могат да бъдат засегнати сетивни, двигателни и вегетативни нерви. Честота сред хората с диабет е около 60-65%, като при използване на методите с най-голяма чувствителност тя може да се открие при до 90% от пациентите. Все повече проучвания сочат, че при хората със захарен диабет тип 2 първите структурни и функционални промени на нервните влакна са настъпили още на етапа на предиабетното състояние, когато кръвните захари са по-високи от нормалните, но все още не толкова високи, както при диабет. Това налага търсенето на невропатия още при поставяне на диагнозата захарен диабет.
 • Основна роля за увреждане на нервните влакна има повишената кръвна захар с последващото отлагане на продукти от глюкозната обмяна в обвивките на нервите. Това от своя страна води до изчерпване на антиоксидантните системи на нерва и до блокиране на образуването на благоприятни локални съдоразширяващи фактори за съдовете, които хранят нервите. Резултатът е повишен оксидативен стрес за нервната клетка, свиване на хранещите кръвоносни съдове и увреда на нейните структури и функции. Изяснени са и редица други механизми, по които се стига до увредата на нервите.
 • Поради своите анатомофизиологични особености най-уязвими на увреждане са нервите на долните крайници и то най-вече тези на стъпалата, които са най-дълги. Симетричното засягането на сетивните нерви е най-честата форма на диабетна полиневропатия. Нейната изява може да бъде свързана с усещане за тръпнене, мравучкане, боцкане, студенина, скованост, парене и дори болка в стъпалата. При напредналите форми е възможно да има променено възприемане на определен вид стимул като друг (например докосването на завивките до краката като болка и парене). Характерното за тези оплаквания е, че се появяват нощем, при покой на краката, като пациентът може дори да се събуди от болката. Симптомите се облекчават при раздвижване, изправяне, ходене и масажиране. От друга страна сетивната невропатия може да се изяви със загуба на протективен усет спрямо допир, натиск, болка, температура и/или проприоцептивни нарушения,тоест липсата на възприятие от обективни въздействия върху стъпалата. Пациентите най-често не разглежат това като проблем и неглижират стъпалата си още повече. Това е абсолютно погрешно, защото липсата на сетивност на стъпалото го прави многократно по- уязвимо на всякакъв тип увреждания (описани са случаи на пациенти, които усещат единствено студенина в краката си и в стремежа си да ги стоплят с гореща вода или до огън си предизвикват тежки изгаряния без да усетят никаква болка). Други симптоми могат да бъдат схващания на подбедриците, мускулна слабост, нарушена координация, залитане, отслабени рефлекси на стъпалата. Увреждането на двигателните нерви са също чести при хората с диабет и водят до промяна в биомеханиката на ходилото, до ограничена подвижност на ставите, скъсяване на сухожилията, изпъкване на костите в точките на натиск. Не по-малко е значението и на засягането на вегетативни (от автономната нервна система) нерви на краката. То е свързано с намалена потна и мастна секреция, промяна в тонуса на кръвоносните съдове и изменение в състоянието на кожата, което предразполага към сухота и напукването й. Като общ резултат от тези изменения се повишава многократно риска от образуване на невропатна диабетна язва на стъпалото. Тя, заедно с инфекциите на дълбоките тъкани оформят т.нар диабетно стъпало. Неговите усложнения са водеща причина за ампутации на долни крайници, като е изчислено, че в света на всеки 30 секунди един диабетик губи крака си заради усложненията на диабетните рани.
 • Изявата на признаци на диабетната невропатия изисква консултация със специалист ендокринолог и невролог. Установяването на диабетна невропатия на крайниците е белег за прогресия на диабета и е свързано с повишен риск от паралелна изява на сърдечни ритъмни заболявания, спад на кръвното налягане при изправяне, инфекции на пикочните пътища, стомашно-чревни и сексуални нарушения.
 • Факторите, които са важни за забавяне прогресията на диабетната невропатия са добрия контрол на кръвната захар, по-честите изследвания в насока невропатия при лицата с голяма давност на захарния диабет, прекратяване на тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, редукция на теглото при хората с наднормено тегло и затлъстяване, адекватната физическа активност, поддържанетона нормална бъбречна функция.
 • Ранното диагностициране на невропатията и редовните грижи за стъпалата са най-ефективния начин за осигуряване на по- голяма продължителност и по-добро качество на живот на хората с диабет и предпазване от тежките усложнения.

Диабетната невропатия е сериозно усложнение на диабета. Този тип невропатия обикновено започва от стъпалата и краката.

Първите признаци на невропатия са изтръпване, парене, болка или чувство сякаш насекоми пълзят по кожата ти.

 • В напреднала фаза на заболяването, вече не усещаш стъпалата или краката си.
 • Tова означава че вече не забелязваш наранявания, подувания или мазоли.
 • Малки наранявания или напуквания по кожата могат да се инфектират, ако останат незабелязани, водейки до образуването на сериозни язви (известни още като диабетно стъпало). Поради тази причина, моля проверявай стъпалата си така, както е показано:

Редовно проверявай за наличието на малки наранявания, образуване на мехури, пришки, мазоли или зачервявания. Когато проверяваш стъпалата си, не забравяй и кожата между пръстите. Ако забележиш някакви промени в стъпалата си, консултирай се с лекаря си.

Мазолите и удебеляванията на кожата могат да бъдат причинени и от неудобни обувки. Ако случаят е такъв, потърси съвет от лекаря си.

Не се притеснявай да потърсиш помощ от семейството или приятелите си. Използвай огледало, в случай, че подвижността ти е ограничена.

Лекарят ти може да направи оценка и на стъпалата ти. Най-честото нараняване е увреждане на кожата, поради повтарящ се натиск или напрежение. Такова напрежение се причинява например при ходене с не добре уплътнени обувки, които видимо причиняват натиск на определен участък от стъпалото.Препоръчват се:

 • Ежедневни бани на стъпалата в хладка вода за няколко минути (1-3)
 • Използвай само мек сапун
 • След измиване, подсуши стъпалата си старателно, с попиване, а не с търкане. Не забравяй кожата между пръстите.
 • След това масажирай стъпалата, втривайки овлажняващ крем. Това запазва кожата еластична и предотвратява напукванията, които биха могли да се инфектират.
 • Изрязвай ноктите на краката си с ножица със заострени върхове.
 • Пили ноктите си след баня. И запомни да заобляш краищата им, така че да не нараняват пръстите ти, докато ходиш. БЕЗ ХИРУРГИЯ В БАНЯТА!
 • За да предотвратиш врастването на ноктите, не ги пили до дъно.
 • Ако ноктите ти са крехки или възпалени, консултирай се с лекаря си, за да избегнеш инфекция.
 • Сменяй чорапите си ежедневно.
 • Пази стъпалата си от екстремни температури (твърде горещо или твърде студено), тъй като усещането ти за температура е нарушено. Когато ти е студено си обувай допълнителен чифт чорапи, вместо да използваш загряващи методи.
 • Информирай невролога си, че страдаш от диабет.

Купувай си правилните обувки. Здравите стъпала и добре пасващите удобни обувки вървят ръка за ръка.

 • Стъпалата ти вече не могат да усетят дали обувките ти са твърде стегнати или малки. Когато пробваш нови обувки, проверявай докъде стигат пръстите ти. Формата на обувката трябва да отговаря на формата на стъпалото ти.
 • Обръщай внимание на височината на токовете и на това да бъдат с адекватна дебелина. Италианските обувки на високи тънки токчета може би са красиви, но ще увредят чувствителните ти стъпала.
 • Носи меки, удобни и добре прилягащи обувки. Меките кожени обувки се оформят по стъпалото ти и не причиняват точки на натиск.
 • Когато купуваш обувки, винаги ги пробвай с чорапи. Така впоследствие ще си сигурнен, че наистина ти стават.
 • Купувай обувки следобед, защото сутрин стъпалата ти са малко по-слаби.
 • Поискай съвет от лекаря си при избор на обувки за всеки ден, за вкъщи и за специални случаи.
 • Проверявай обувките си за чужди предмети всеки път, преди да ги обуеш.
 • Обувките често съдържат предмети, които пациент с диабетна невропатия не би забелязал при ходене.
 • Предмети от рода на монети, кламери и др. водят до наранявания, които лесно могат да се инфектират, ако не се третират правилно. Тези инфекции често водят до т.нар. язви на диабетно стъпало.
 • Поради същата причина избягвай и ходенето бос - рискът от нараняване е прекалено голям.
 • Кръвоснабдяването на стъпалата ти е нарушено. Затова, бъди по-активен - ходенето, танците, плуването и карането на колело са добри примери.Ключови моменти

 • Знай, че стъпалата ти са изложени на голям риск. Грижи се за тях.
 • Настоявай за превенция, не ампутация.
 • Не се притеснявай да се свържеш с лекаря си веднага, в случай че се появи някой от признаците, описани в тази материал.
 • Възползвай се от услугите за самопомощ и консултативните групи, като например местната диабетна асоциация и интернет източниците. Заедно ще бъдем достатъчно силни, за да предотвратим рисковете на диабетната невропатия. Милиони диабетици са изложени на тези рискове, така че не си сам.
 • Поддържай нивото на глюкозата в кръвта близко до нормалното.

“Няма болка, няма заболяване” е заблуда, когато става въпрос за диабет.

Информацията, която се съдържа в този материал, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести обсъждане и консултация с лекар. Всякакви решения относно диагностика, профилактика или лечение на дадено заболяване трябва да бъдат направени от лекар, съобразно състоянието на конкретния пациент.BG-ABT-50 (12/2017)

Последна промяна  26.10.2018г.