Дихателна система

За дихателната система

Нашите бели дробове са сред най-големите жизненоважни органи. Кислородът, който вдишваме, навлиза в белите дробове и оттам преминава в кръвта. Чрез кръвообръщението той се транспортира до всички клетки в човешкото тяло.

Белите дробове са разположени в гръдната кухина, защитена от ребрата в гръдния кош. Тяхната структура може да бъде сравнена с тази на обърнато на обратно дърво: дихателната тръба (трахеята) се разклонява в два по-тесни въздухоносни пътища, наречени бронхи, които водят към белите дробове. В белите дробове въздухоносните пътища продължават да се разкланят на по-малки до достигане на алвеолите.

При вдишване, въздух, който съдържа кислород, навлиза в трахеята, преминава през бронхите и накрая достига до алвеолите. Последните са отговорни за обмяната на газове. Те наподобяват зърна грозде, разположени в края на бронхиалните разклонения. Здравите бели дробове съдържат около 300 млн. алвеоли. Всяка алвеола е заобиколена от мрежа от кръвоносни съдове (капиляри). Кислородът, който се съдържа във вдишания въздух, преминава през тънкия покривен слой на алвеолите в кръвоносните съдове. Процесът е познат като дифузия. Кислородът се транспортира чрез кръвообръщението като достига до всяка клетка. Едновременно с навлизането на кислорода в кръвообръщението, въглеродният диоксид го напуска. Въглеродният диоксид е отпаден продукт от клетъчния метаболизъм. Той напуска човешкия организъм при издишването. Този газ се транспортира в противоположна посока на кислорода - преминава от кръвообръщението през покривния слой на алвеолите в белите дробове и оттам навън.

Астма

Астмата е хронично (т.е. продължително) белодробно заболяване, което предизвиква възпаление и стесняване на дихателните пътища. Астмата предизвиква повтарящи се епизоди на затруднено дишане (свирене), стягане в гърдите, задух и кашлица. Кашлицата често се появява през нощта или рано сутрин.

Астмата засяга хора от всички възрасти, но най-често започва в детската възраст. В САЩ повече от 25 млн. души имат астма. Около 7 млн. от тях са деца.

За да разберем какво представлява астмата е нужно да знаем как функционират дихателните пътища. Дихателните пътища са „тръби“, които пренасят въздух до белите дробове и от тях. Хората с астма имат възпалени дихателни пътища. Това ги прави оточни и много чувствителни. Те са склонни да реагират силно на определени инхалирани субстанции.

Когато дихателните пътища реагират, мускулите около тях се съкращават. Това стеснява дихателните пътища и води до намаляване на притока на въздух към белите дробове. Oтока може да влоши това състояние, като направи дихателните пътища дори по-тесни. Клетките на дихателните пътища могат да произвеждат повече секрет (мукус) от обикновено. Мукусът е лепкава и плътна течност, която може допълнително да стесни дихателните пътища.

Тази верижна реакция може да предизвика симптоми на астма. Симптомите могат да се появят винаги когато дихателните пътища са възпалени.

Информацията, която се съдържа в този материал, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести обсъждане и консултация с лекар. Всякакви решения относно диагностика, профилактика или лечение на дадено заболяване трябва да бъдат направени от лекар, съобразно състоянието на конкретния пациент.BG-ABT-45 (12/2017)

Последна промяна  26.10.2018г.