Женско здраве и Хормонален баланс

Менструалният цикъл е индивидуален и уникален при всяка жена.

Показател за потенциални проблеми, които намират външна проява и в менструалния цикъл, могат да бъдат нивата на женските полови хормони.

Флуктуацията в нивата на женските полови хормони влияе върху фертилността и овулацията.

Нарушенията в хормоналния баланс при жените имат разнообразни прояви - от нередовен цикъл и репродуктивни проблеми до ранна менопауза.

Например, следните състояния могат да бъдат причинени от по-ниски от обичайните нива на хормона прогестерон:

  • Дисфункционални маточни кръвотечения - представляват маточни кръвотечения, които са с необичаен характер по отношение на продължителност, честота или количество на менструалната кръв (напр. менструално кървене, което продължава повече от 7 дни, или има повече от 80 ml загуба на кръв, или е по-често от 21 дни или по-рядко от 35 дни), при липса на ясно установена причина за това. Счита се, че на дисфункционалните маточни кръвотечения (ДМК) се дължат около 20% от амбулаторните посещения при гинеколог.
  • Пременструален синдром (ПМС) – често срещан синдром при много жени, като най-често сe проявява с емоционални (депресия, нервни изблици, раздразнителност, безпокойство, обърканост, социална изолация) и физически (главоболие, подуване на корема, оток на крайниците, болка и чувствителност в гърдите) оплаквания. Наблюдава се при средно около 40% от жените в репродуктивна възраст и се увеличава с възрастта.
    • Симптомите на ПМС се появяват около 14 дни преди настъпването на цикъла и изчезват малко след началото на менструацията.
    • Между 75% и 85% от жените с менструация изпитват симптоми на дискомфорт по време на пременструалната фаза на цикъла.
    • Между 13% и 18% от жените в репродуктивна възраст страдат от ПМС.
  • Дисменорея – предполага се, че се среща от при 45% до 95% от жените. Дисменореята се проявява с тазова болка (периодични, остри спазми в долната част на корема) и допълнителни симптоми (гадене, повръщане, главоболие, болка в гърба, нервност, раздразнителност, болки в ставите и др.), които се появяват непосредствено преди или по време на менструалния цикъл, без доказано органично заболяване.

Информацията, която се съдържа в този материал, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести обсъждане и консултация с лекар. Всякакви решения относно диагностика, профилактика или лечение на дадено заболяване трябва да бъдат направени от лекар, съобразно състоянието на конкретния пациент.BG-ABT-54 (12/2017)

Последна промяна  26.10.2018г.